Przy rzeczownikach po przecinkach podano sposób utworzenia liczby mnogiej.

flag-g2 

flag-g2 arrow flag-p2 

Dose die, -n puszka
Flasche die, -n butelka
Glas das, Gläser szklanka, słoik
Laib der, -e bochenek
Schachtel die, -n pudełko
Scheibe die, -n kromka
Schnitte die, -n plasterek
Tafel die, -n tabliczka
Tasche die, – n torebka
Tasse die, -n filiżanka
Verpackung die, -en opakowanie
Zehe die, -n ząbek

 

Die Kennzeichen und Bestandteile der Lebensmittel (Cechy i składniki żywności)

flag-g2 

flag-g2 arrow flag-p2 

bitter  gorzki
Fett das, -e  tłuszcz
frisch  świeży
kalorienvoll  kaloryczny
Kohlenhydrate die, Pl.  węglowodany
lecker  pyszny, smaczny
mild / sanf  łagodny
Mineralien die, Pl.  minerały
pikant / würzig  pikantny
Protein die, Pl.  białko
salzig  słony
sauer  kwaśny
schmackhaft  apetyczny
süß  słodki
trocken  czerstwy (chleb), cierpki (wino)
Vitaminen die, Pl.  witaminy
vollkörnig  pełnoziarnisty

 

Im Restaurant (W restauracji)

flag-g2 

flag-g2 arrow flag-p2 

bestellen zamówić
Hauptspeise die, -n danie główne
Kellnerin die, -nen kelnerka
Konditorei die, -en cukiernia
Küchenchef der, -s szef kuchni
Nachtisch der, -e deser
Ober / Kellner der, – kelner
Rechnung die, -en rachunek
reservieren zarezerwować
servieren podawać
Serviette die, -n serwetka
Speise die, -e potrawa
Speisekarte die, -n menu / karta dań
Spezialität die, -en specjalność
Trinkgeld das, -er napiwek
Vorspeise die, -n przystawka

 

 Słownictwo opracowano na podstawie: "Organizer gimnazjalny. Język niemiecki.", P. Kawa, J. Pac-Kabała, Wydawnictwo Szkolne PWN

Zobacz również: